Кожній порядній господині слід мати на кухні три ножі зі звичайним лезом, загостреним кінцем та зручною ручкою: великий – довжиною близько 45 см, середній – близько 40 см, і маленький – близько 27 см.
Ця трійця допоможе справитись з будь-якими кухонними завданнями. Вибагливим кулінарам можуть знадобитись також ніж-пилка для акуратного нарізання хліба, спеціальний ніж для нарізки сиру, ножі для чищення овочів та грибів.
Ширина леза теж має неабияке значення. Чим ширше лезо у ножа, тим більш рівний виходить зріз. З іншого боку, ножем із широким лезом важче різати.
Ніж складається з рукоятки та леза. На матеріал, з якого вони виготовлені, треба також звертати увагу. Краще, якщо рукоятка буде дерев’яною. Це найзручніше і найпрактичніше рішення. Рукоятки також виготовляють із пластмаси і, зрідка, з металу. Пластмасові рукоятки непрактичні і часто ламаються. Металеві рукоятки міцніші, але все одно програють дереву. Ніж з металевою рукояткою важкий, і працювати ним не так зручно.
Леза виготовляють зі сталі, найчастіше – із нержавіючої. Ножі зі звичайної сталі краще не купувати, оскільки вони дуже швидко втрачають свої властивості і вимагають більш ретельного догляду. Гарний ніж повинен бути зроблений методом кування з одного бруска якісної сталі з додаванням молібдену і в жодному разі не повинен ржавіти.Перевага ножів з лазерним заточуванням – очевидна. Такі ножі надзвичайно гострі і їх не потрібно постійно точити. Чим більше такий ніж використовується, тим гострішим стає. Характерна ознака ножа з лазерним заточенням – це перпендикулярні матові риски на лезі. Проте не зайвим буде переконатись, що ніж заточений лазером, спитавши в продавця або прочитавши інформацію на етикетці.