Ватажкове

Сьогодні: четвер, 25 квітня 2024 року

Чи справді буде кінець світу?

Все більше серед людей і на телебаченні говориться про кінець світу. Люди почали купувати набори для виживання, спустошують полиці магазинів, запасаючись сіллю, цукром, крупами, свічками та сірниками. Дехто говорить, що кінець обов’язково прийде, інші говорять про те, що три дні не буде світла і шукають по горищах старі керосинові лампи. Але що нам очікувати насправді 21 грудня 2012 року?

У календарі Майя, який був знайдений в джунглях Гватемали, немає нічого, що підтверджувало б версію про кінець світу. Ця найдревніша на сьогоднішній день версія календаря була знайдена в руїнах стародавнього міста.

Що ж саме знайшли в цих руїнах археологи? Поруч з фресками, на яких зображений правитель і його придворні, намальовані чорні та червоні ієрогліфи. Схоже, що цими таблицями користувалися астрономи і математики, які служили при дворі правителя Майя в VIII столітті н.е. Це і є горезвісний календар Майя, однак всупереч міфу, що активно обговорюється останнім часом, цей календар не веде відлік часу, що залишився до кінця світу, який нібито відбудеться в грудні 2012 року.

Археолог Девід Стюарт, який працює над розшифровкою цих малюнків, сказав: "Календар Майя розрахований на мільярди, трильйони років у майбутньому."

Календар, про який іде мова, був знайдений в 2010 році при розкопках стародавнього міста Ксултун, що загубилося в джунглях на північному сході Гватемали. Один з членів експедиції виявив сліди давнього настінного живопису в одній з траншей, викопаних мисливцями за стародавніми скарбами. Експедицію очолював Вільям Сатурно, археолог з університету Бостона. Спочатку знахідка не здалася учасникам експедиції особливо примітною. Настінні малюнки були майже повністю знищені вологою і вчені не сподівалися отримати хоч якусь корисну інформацію. Але Сатурно вважав своїм обов'язком відкопати кімнату, до якої намагалися дістатися мародери, хоча б для того, щоб описати її розміри.

В ході розкопок археологи виявили стіну, яку покривали численні дрібні ієрогліфи. Археологи незабаром зрозуміли, що це - не що інше, як календар. Календар був нанесений на стіну вже після того, як був завершений настінний розпис. Про це свідчить той факт, що ієрогліфи в деяких місцях нанесені поверх малюнків.

У своєму календарі Майя використовували часові цикли, у тому числі - 400-річні цикли, бактуни. Тринадцятий бактун закінчується 21 грудня 2012 року, що і породило чутки і домисли про кінець світу. Насправді, це - просто початок нового циклу. Календар містить у собі набагато більш тривалі цикли. Дослідники знайшли розрахунки часового циклу тривалістю в 17 бактунів. То хіба мова йде про апокаліпсис? В одному місці на стіні було вирізано "циклічне число". Ці записи використовувалися стародавніми астрономами для того, щоб зробити розрахунки про минулі тисячоліття. Крім того, в календарі є розрахунки про цикли місяця, Марса і Венери.

Цей стародавній настінний календар - виключно важлива знахідка. Раніше відомі календарі та астрономічні таблиці датуються XI чи XII століттями.

Місто Ксултун, в якому була зроблена ця знахідка, було виявлений ще в 1915 році, проте до цих пір воно практично не вивчене. У 1970 роки мисливці за стародавніми скарбами зруйнували більшу частину стародавнього міста. Археологам донині не відомо навіть, де проходили його межі. Ця несподівана знахідка свідчить про те, що перед археологами, які вивчають територію держави Майя в Гватемалі, неозоре поле для досліджень. І ніякий кінець світу цьому не завадить.

А для того, щоб кінець світу вас не застав зненацька, живіть праведним життям, вірте в Бога і у вас усе буде добре! 


 

Навігація

Реклама на сайті:



Випадкове фото

Реклама на сайті:

 © 2010 - 2024 I с. Ватажкове, Полтавська область