Ватажкове

Сьогодні: п'ятниця, 19 квітня 2024 року

Гамма-промені після вибуху зірок. Наскільки небезпечні вони для нашої Землі?

Гамма-промені після вибуху зірок. Наскільки небезпечні вони для нашої Землі?
Міннеаполіс (штат Міннесота). Вони іноді тривають лише долі секунди – але гамма-сплески є одними з найбільш потужних вибухів у Всесвіті. Для нашої Землі це може мати фатальні наслідки – знищення нашого озонового шару і, отже, життя на нашій планеті.

Вчені вже давно ці вибухи намагаються дослідити, вони вперше були виявлені наприкінці 60-х років. Потім вони дізналися, що існує два типи: тривалі спалахи більше двох секунд. І коротші, тривалістю менше ніж дві секунди.

Довші сплески з’являються, коли дві нейтронні зірки (залишки зірок, що вибухнули, мають дуже високу густину) стикаються і створюють чорну діру.

Коротші з’являються, коли чорна діра стикається з нейтронною зіркою. Це відбувається приблизно в 30 відсотків всіх випадків.

Ці короткі сплески якраз і можуть бути небезпечні для Землі і її озонового шару.

А чому, пояснює вчений Брайан Томас з університету в Топека (штат Канзас) в інтернет- виданні "Daily Mail": "Тривалість не настільки важлива, як кількість вивільненого випромінювання."

Саме кількість випромінювання значно вища при коротких сплесках! Тим не менш, з таким типом спалахів наша галактика стикається кожні 100 мільйонів років.

Цієї неділі на конференції в Міннеаполісі астрофізики хочуть обговорювати явище гамма-сплесків.

Чорна діра поглинає нейтронну зірку, після чого відбувається сплеск короткочасних гамма-променів. Як вони утворюються показано на наступних фото.

 

 

 

Вчені побоюються, що при таких спалахах вивільняється потужне гамма-випромінювання, яке може зруйнувати захисний озоновий шар нашої планети.

Деякі люди навіть почали говорити про те, що саме через це настане кінець світу: "Гарольд Кэмпинг говорил, что 21 октября конец света, возможно этого стоит ожидать, конец не за горами." Чи так це, побачимо зовсім скоро. 


 

Навігація

Реклама на сайті:



Випадкове фото

Реклама на сайті:

 © 2010 - 2024 I с. Ватажкове, Полтавська область