Верховного грецького бога Зевса, якого мати сховала від буйного батька на острові Кріт, вигодувала своїм молоком коза Амалфея. Це її козяче молоко розлилося, завдяки випадку, по небу і перетворилося на Чумацький Шлях.
Вже в давнину козяче молоко вважалося лікувальним продуктом. Лікарі Греції застосовували його при туберкульозі, Гіппократ настійливо рекомендував при сухотах. У медичних працях Авіценни, присвячених питанню режиму харчування у літньому віці, рекомендується вживати козине молоко з медом і сіллю. Вірменські лікарі XV століття рекомендували молоко при лихоманці.
Спостереження за харчуванням довгожителів засвідчили, що основним продуктом в їхньому раціоні було козяче молоко та сир. Особливий інтерес викликає козяче молоко й нині. Воно може служити профілактичним засобом проти багатьох хвороб, надає позитивний ефект при лікуванні захворювань дихальних шляхів, запалення легенів, хвороби Боткіна, проносів у дітей, алергії та екземи. Рекомендується людям з підвищеною кислотністю. З цих причин у Європі збільшився попит на козяче молоко та сир. Японці встановили, що козяче молоко дає позитивний ефект при радіоактивному опроміненні.
Корисні властивості козячого молока визнані у всьому світі. Його використовують для профілактики професійних захворювань, включаючи в їжу ослабленим і виснаженим людям. Козине молоко рекомендується грудним дітям, тому що воно ближче за складом до материнського молока і засвоюється повністю як у дітей, так і у літніх людей.