Святкове сервірування столу в українському стилі має ряд особливостей. Посуд для свят відрізнявся від буденного зазвичай формою, декором чи окремими елементами. У кожної господині обов’язково мали бути окремі горщики для куті та узвару, які чекали Святого Вечора цілий рік. Інші страви в цих горщиках не готувались. Такі горщики відрізнялись багатим орнаментом і, зазвичай, були полив’яними (глазурованими). У горщиках-двійнятах, з’єднаних округлою ручкою, похресники носили хрещеним батькам кутю й узвар. На Великдень також використовувався окремий посуд: пасківники, спеціальні миски для сиру та яєць тощо.
До того ж нашими предками здавна цінувалися цілющі властивості глиняного (керамічного) посуду. Їжа, приготована в такому посуді, смачна, корисна та підживлена енергією землі. Керамічний посуд ідеально підходить як для приготування їжі, так і для її зберігання, адже він здатний тривалий час зберігати температуру і вологу продуктів, надає страві неповторного смаку та аромату. Страви, приготовані та подані в глиняних горщиках, виглядають ефектно, колоритно та апетитно.
Ще одна особливість традиційного українського столу – це святковий текстиль, який, як і посуд, терпляче чекав свого часу у скринях. Святкові скатертини відрізнялись яскравою вишивкою та складним мереживом. Часто ці унікальні витвори мистецтва передавались у спадок із покоління у покоління.
Сучасне сервірування святкового столу в українському стилі – це гармонійне поєднання традиційних атрибутів та вашої фантазії. Не обов’язково суворо дотримуватись усіх канонів, головне – створити потрібну атмосферу із допомогою правильно підібраного посуду, текстилю та декору.