Ватажкове

Сьогодні: п'ятниця, 29 березня 2024 року

Вирушайте в подорож і насолоджуйтеся природою восени

Вирушайте в подорож і насолоджуйтеся природою восени
Осінь – чудова пора, щоб одягти чоботи, закинути рюкзак на плечі і гайда з дітьми на природу. Обійняти найближче дерево, тому що воно найліпший друг людини, злитися з природою і відпочити від повсякденного насиченого життя в місті.

Недавнє дослідження асоціації Туризму показало, що 56 відсотків громадян віддає перевагу ходьбі. Піший туризм – це похід на природу, в гори, ліс чи степ, який відбувається за певним маршрутом з відповідним обладнанням і стратегічним плануванням. За даними німецької асоціації Туризму 23 відсотки населення є випадковими ходунами, але регулярно майже кожен третій німець подорожує п'ять або шість разів на півроку або навіть декілька разів на місяць.

Старші люди подорожують цілорічно, молодші в більшості сезонно. Середній вік туриста становить близько 50 років, чоловіки й жінки приблизно подорожують однаково. Якщо брати до уваги вік туристів, то зрозуміло, що ходьба насправді не модна, не сучасна. Але все більше і більше людей надають перевагу пішому туризму.

Мета: Повернутися до природи і витоків цивілізації. Насправді, за логікою, людський апарат сприйняття в кінцевому рахунку призначений для використання на швидкостях від чотирьох до п'яти кілометрів в дикій природі.

Наша щоденна швидкість на машині, потягу та літаку не відповідає людській сутності. Відновлювальну цінність ходьби цінують люди з сидячою роботою. Бо якщо ноги рухаються, то й душа також відпочиває. Настрій покращується, голова стає ясною, почуття загострюються: "З півгодини швидкої ходьби вивільняють в організм гормони щастя – ендорфіни", говорить психолог доктор Фелікс Ерленшпіль з Технічного університету Мюнхена. Споглядання на зелень і збільшення припливу крові до мозку збільшує творчий потенціал і допомагає генерувати нові ідеї. Хороша порада – крім їжі взяти з собою в рюкзак олівець та блокнот для записів.

І далі буде ще краще: з кожним пройденим кілометром збільшуватиметься самовдоволення і відчуття власної гідності. "Складається відчуття, що я чогось досяг!" Приблизно через годину ноги йтимуть практично самі по собі, а той, хто подорожує відповідно своїх можливостей і не перевантажується буде винагороджений радісним почуттям захоплення. Все чудово, ми стаємо єдині з навколишнім середовищем. "У цьому стані людина виглядає позитивно, вона не обтяжена думками, відключена від повсякденності", – говорить Ерленшпіль.

Сьогодні ви подорожуєте пішки тому, що ви хочете, а не тому що повинні.

 

До індустріалізації ми могли дістатися тільки туди, куди могли дійти пішки. Пізніше вже почали їздити кіньми. Але тільки з релігійними паломниками стали відомі сьогоднішні піші походи. З середини 19-го століття першопрохідці організувалися в туристичні клуби, "подорожі без мети пішки" були соціально прийнятними. Говорити „без мети” не зовсім вірно: у верхній частині мотиваційної таблиці стоїть відчуття природи і сільської місцевості.

І також тиша, релаксація і здоров'я. «Зокрема, піші походи сприятливо впливають на імунну систему й обмін речовин" – говорить дослідник з Марбурзького університету доктор Райнер Бремер. Так регулярна ходьба знижує потребу в інсуліні у хворих на діабет і сприяє зниженню холестерину. Якщо маршрут проходить вгору і вниз, це тренує серцево-судинну систему. Маршрут на великі відстані з низьким навантаженням принесе користь суглобам.

До речі, піші туристи можуть похвалитися хорошою фігурою: "Ходьба допомагає зниженню ваги. На рівнині спалюється на кілометр шляху близько 50 ккал, в горбистій місцевості від 70 до 80 калорій", – говорить Бремер. На його думку, ходьба є ідеальним засобом профілактики. "Вона має широкий спектр дії від усіх можливих хвороб цивілізації".

Багато говориться про піший туризм, але як можна переконати початківців вирушити в похід? Наприклад, у Німеччині пропонується безліч пішохідних маршрутів протяжністю близько 200 000 кілометрів. Для нормально тренованих початківців зазвичай рекомендують близько десяти кілометрів у день. У середньому, німецькі туристи витрачають добрих чотири години на дорогу, долаючи тим самим 14 км маршруту по злегка горбистій місцевості. Україна має також всі умови для пішого туризму, ми знаходимося в країні з різноманітним ландшафтом, маємо гори, ліси, луки, поля, села і природні водойми.

Велика компанія ніяк не зашкодить вирушаючим у похід, тільки п'ять-десять відсотків туристів іде поодинці. "Спеціально для новачків є сенс приєднатися до інших, так можна швидше познайомитися з маршрутами", – рекомендує дослідник Бремер. І якщо йде дощ, то в компанії швидше піднімається настрій. Несприятливі обставини сприяють згуртованості. Якщо йдеш один, крива настрою йде вниз.

Поширена помилка новачків: початок подорожі в новому взутті і продовження ходьби незважаючи на біль через натерті ноги. Треба відразу реагувати і перевзутися, в крайньому разі заклеїти натерте місце пластиром.

Також помилково на брати з собою нічого їсти і пити та захисту від дощу. Чи можна взяти з собою IPod наприклад? Найкраще залишити такі речі вдома чи просто слухати музику під час привалу. Тому що ходьба є задоволенням для всіх відчуттів, ми не повинні відволікати себе зайвим. Тільки в цьому випадку тепло від сонячних променів, шелест листя, щебетання птахів буде для нас задоволенням. Проте, кожен вирішує для себе сам.

Врешті-решт, похід має ідеальні умови для комунікації. Підтримувати розмову під час подорожі дуже легко і, в порівнянні з чатом за комп’ютером, набагато цікавіше. Тож подорожуйте на здоров’я!

До міжнародного дня Туризму

 

Навігація

Реклама на сайті:



Випадкове фото

Реклама на сайті:

 © 2010 - 2024 I с. Ватажкове, Полтавська область