Ватажкове

Сьогодні: середа, 24 квітня 2024 року

Як обрати якісний кришталь

Як обрати якісний кришталь

Кришталевий посуд створений для особливих випадків. Він обирається на роки, тому легковажити правилами і поспішати тут не варто.

Відповідно до світових стандартів справжній якісний кришталь складається зі скла і обов’язково оксиду свинцю, причому у відповідній кількості. Так, чим більший вміст свинцю (Pb) в матеріалі, тим вища якість келихів, бокалів, чарок. У відповідності до вітчизняних стандартів, якщо свинцю менше 10%, то такий матеріал може називатись лише кришталевим склом. Елітний кришталь містить більше 30% оксиду свинцю. У Європі прийнята дещо інша класифікація – звання «кришталь» може носити лише той посуд, який містить свинцю більше 24%. Інформація про вміст свинцю обов’язково зазначається на маркуванні виробу.

Характерна ознака кришталю – це переважно ручна робота, яка й пояснює ту «недосконалість» кришталевих виробів, котра так цінується знавцями. Якщо в рядок виставити кілька бокалів з одного набору, вони ніколи не будуть однаковими, адже вони видуваються майстром вручну через спеціальну трубку. Кожен виріб унікальний.

Більш відома особливість кришталю – це неповторна гра світла, завдяки якій також можна відрізнити справжній кришталь. В гранях кришталевого орнаменту повинні переливатись усі кольори веселки. У кришталі не повинно бути мутних плям, сторонніх вкраплень і порожнеч. Край бокала, фужера чи чарки ні в якому разі не може бути заокругленим.

І, нарешті, останній етап перевірки – це дзвінкий звук, який повинен тривати не менше 4-х секунд. 


 

Навігація

Реклама на сайті:



Випадкове фото

Реклама на сайті:

 © 2010 - 2024 I с. Ватажкове, Полтавська область