Ватажкове

Сьогодні: п'ятниця, 26 квітня 2024 року

Біосертифікація прийшла і в Україну

Біосертифікація прийшла і в Україну

24 лютого в Полтавській аграрній академії відбулася конференція на тему „Біосертифікація підприємств та продуктів сільськогосподарського виробництва”. 

Обговорювалася проблема сертифікації в Україні екологічно чистих продуктів харчування. Адже в нас взагалі відсутня будь-яка сертифікація таких продуктів. Завдяки аграрній академії можливий поступ у цьому питанні. І можливо префікс „біо” стане справжнім, а не таким, як зараз позначка „Без ГМО”, яку ліплять на всьому без розбору.

На конференції був присутній Томас Дамм, який разом зі своїм помічником Олександром Лисенковим представляв фірму ABCERT AG. Саме ця фірма і займається біосертифікацією. Вона має представництва у декількох європейських країнах, у Росії, а також планує відкрити представництво у Полтаві. В Україні фірма працює з 2008 року. Сертифікація проводиться відповідно до розпорядження ЄС 834/2007 щорічно. Підприємства, які пройшли сертифікацію, маркують свою продукцію відповідними логотипами.

 

Що дає нам ця сертифікація? Біопродукція коштує на 30-70% дорожче. Але в нашій країні таку продукцію може купити обмежене коло покупців у містах-мільйонниках. А тому треба орієнтуватися на експорт. Наприклад, Європа буде купувати у нас біологічно чисту пшеницю, кукурудзу, сою, а також продукцію тваринництва. Так, у Німеччині є лише 7% екопідприємств, що мають сертифікат, а по всьому світі таких 4%. Тому нам вигідно приєднатися до цього числа і за рахунок біопродукції отримувати більше прибутку, ніж звичайні підприємства. На Полтавщині є підприємства, які зможуть пройти сертифікацію. Для прикладу назвемо відому всім „Агроекологію” в Шишацькому районі, тут уже 32 роки не застосовують хімікатів і міндобрив при вирощуванні продукції рослинництва, відповідно й молока та м’яса. Саме через відсутність сертифікації втрачається можливість виходу на міжнародний ринок. До того ж говорилося про створення екопоселення саме в Шишацькому районі.

Під час конференції представники кількох підприємств зацікавилися можливістю отримати сертифікат. Це вселяє надію на те, що скоро ми матимемо справжню біопродукцію. І сподіваємось, що вона буде представлена також на полицях наших магазинів, а не тільки йти на експорт.

   





 

Навігація

Реклама на сайті:



Випадкове фото

Реклама на сайті:

 © 2010 - 2024 I с. Ватажкове, Полтавська область