Ватажкове

Сьогодні: субота, 27 липня 2024 року

Громадські слухання щодо свинокомплексу

17 березня в клубі відбулися громадські слухання з приводу будівництва свинокомплексу з допоміжними будівлями. В слуханнях взяли участь голова сільради Сологор В.І., представник районної ради, представники фірми „Хака.юа” Ткаченко В.А. і Конарєв І.О. та жителі села Ватажкове.

Свинокомплекс включатиме в себе кормосектор, забійний цех, лагуни, а в перспективі – біогазова установка.
Організація „Хака.юа” має наміри реалізувати поруч з селом Ватажкове на місці колишньої тракторної бригади свинокомплекс, де буде 1260 продуктивних свиноматок. Це близько 30 тисяч голів відгодівельних свиней за рік, але все буде збудовано поступово. Спочатку збудується свинокомплекс на 250 свиноматок з усією інфраструктурою, яка потрібна для функціонування підприємства. Безпосереднім директором на місці буде Конарєв Ігор Олександрович

Мета проекту:

  • вироблення свинини;
  • забезпечення населення Полтавського регіону якісною свининою;
  • забезпечення робочих місць, пріоритет місцевим жителям;
  • створення навчально-інформаційного центру, де буде проводитися стажування спеціалістів і навчання сучасним технологіям.

Свинокомплекс буде працювати за європейськими технологіями, до нього не буде доступу ні шкідникам, ні гризунам, все працюватиме по закритій системі циркуляції. Гній буде зберігатися в лагунах 6 місяців і після того вноситиметься на поля. Кожен комплекс розрахований на 252 свиноматки.
За технологією фірми „Хака” ферми даху будуть дерев’яні, вони слугуватимуть технологічним поверхом. Тут можна пройтися і подивитися, в якому стані знаходиться повітря у свинарнику та самі свині. Підлога щілинна – пластикова, вона тепла і не шумить. Повітря циркулює від даху і через щілинну підлогу виводиться назовні. В приміщенні буде автоматична сортувальна машина: коли порося заходить, комп’ютер сканує, дивиться яка ця тварина, а потім сам комп’ютер розраховує раціон для цих тварин для конкретної кондиції. В боксах для свиноматок передбачений зональний обігрівач для поросят.




Результатом діяльності свинокомплексу буде отримання гібридних свиней першого класу забійною вагою 110 – 115 кг.
Загальна вартість проекту становить 142,6 млн. грн..

Будівництво свинокомплексу пов’язане з благополуччям сільської ради. Це і додаткові робочі місця, відповідно і нормальні заробітні плати, і сплати податків та зборів, адже товариство зареєстроване на території сільської ради.
Це пілотний проект в Україні. Такі проекти вже є в Росії

Питання, які піднімалися на слуханнях:

Питання екології.
Свинокомплекс будується за євростандартами, вся документація затверджується у профільних міністерствах, в тому числі в МОЗ. Враховувалася навіть роза вітрів. Екологічне навантаження зменшить біогазова установка, яку побудують за 6 років, коли будуть уже всі 5 комплексів.

Робочі місця.
На готовому діючому свинокомплексі буде 22 – 25 робочих місць, тоді як на такому самому комплексі в Німеччині працює 5 чоловік. Це буде головний ветлікар, головний зоотехнік, начальник виробництва, оператори. Оператори будуть обов’язково проходити курси перед роботою. Перевага місцевим жителям. Орієнтовна зарплата – мінімальна по Україні (виникає питання здорового глузду – хто захоче працювати там за мінімальну зарплату?). На будівництві будуть задіяні великі трудові ресурси, тому робочі місця знайдуться багатьом. Перед будівництвом розклеять оголошення для інформування населення.

На яких умовах земля виділяється під свинокомплекс?
Площа 6,89 га виділяється на умовах оренди. Вже сплачено 4200 грн/рік податку. Договір підписаний на 5 років. Після початку будівництва оренда буде продовжена.

Який очікується прибуток?
Собівартість свинини 9 – 10 грн/кг.

Який відсоток від прибутку виділятиметься для розвитку сіл сільської ради?
Для розвитку інфраструктури по закінченню будівництва будуть відрахування у місцевий бюджет, так як прописано в законодавстві України.

Кормова база?
Корми будуть закуплятися у місцевих виробників на договірних умовах.

Які спеціальності будуть затребувані? Економісти, водії, трактористи?
На даному етапі потрібні будуть різноробочі, підсобники. Після того, як збудують навчальний центр на вул.. Калініна потрібен буде також обслуговуючий персонал.

Реалізація продукції?
Буде проводитися виключно в Полтавському регіоні. Можливо буде побудований магазин, де буде реалізуватися продукція свинокомплексу населенню сільради.

Утилізація загиблого поголів’я?
Це передбачено чинними нормами, буде підписаний договір з утилізаційним заводом у Полтаві. Скотомогильник не передбачений.


 

Навігація

Реклама на сайті:



Випадкове фото

Реклама на сайті:

 © 2010 - 2024 I с. Ватажкове, Полтавська область