Мабуть, нелегко знайти в історії
світового виноробства настільки яскравий приклад об'єднання в одній сім'ї
древніх традицій та сміливих експериментів.
Маркіз П'єро Антінорі,
власник маєтку та найкращих виноградників у Тоскані та Умбрії, винороб у 26-му
поколінні (починаючи з XII століття), вже у двадцятому столітті здійснив
справжню революцію в італійській виноробній галузі. Він увійшов у світову
історію, створивши великі вина, які сьогодні називають супертосканськими - Tignanello
(Тін'янелло), Solaia (Солайя) та Guado Al Tasso (Гуадо аль Тассо). У
2002 році його ім'я увійшло до зали слави журналу Wine Spectator (Вайн
Спектейтор) «за найбільший внесок у просуванні італійських вин у світі». В
Італії Antinori неодноразово обирали найкращою виноробнею року. Власне,
офіційна виноробна історія сім'ї починається з XIV століття – коли Джованні ді
П'єро Антінорі вступив у гільдію виробників вина, але ще раніше їхній предок
виробляв вино у замку Castello di Combiate недалеко від Флоренції. Сьогодні
сім'я мешкає у замку Palazzo Antinori у Тоскані. На нижніх поверхах розташована
фірма, на верхніх – житло.
Саме цей будинок
зображено на етикетці одних з найбільш популярних вин виробника. Наприклад,
біле сухе Villa Antinori Bianco, створене з сортів винограду Мальвазія,
Требіано та Шардоне – легке ніжне вино з приємною освіжаючою кислотністю. Або
червоне Villa Antinori Rosso – темно-вишневого кольору з ароматом
стиглої вишні, ожини та ванілі. У ньому чотири сорти винограду: 60%
Санджіовезе, 20% Каберне Совіньйон, 15% Мерло та 5% Сіра. У чому суть революції
імені Антінорі? Справа в тому, що згідно з чинним італійським законодавством
вина діляться на чотири категорії залежно від географії походження та
використання певних сортів винограду. Верхню, найпрестижнішу сходинку в цій
системі завжди займали вина, суворо контрольовані за походженням DOCG
(Denominazione di Origine Controllata e Garantita), найнижчу – звичайні столові
вина – Vino da Tavola (VdT). Приналежність їх до певного регіону зовсім не
контролюється, а напій може бути отриманий шляхом купажування різних сортів
винограду з різних регіонів. При цьому треба враховувати, що ця класифікація
насамперед підкреслює традиційність, а не якість. Статус DOCG мають і прості
вина, які в Україні можна купити за 100 грн, та шедеври, за ціною 3000 грн. І
найчастіше вина «середнього рівня» - DOC та IGT - кращі вин категорії DOCG.
Знамениті супертосканські вина будинку Антінорі спочатку були «покарані» і
набули нижчого статусу італійського виноробства – столового вина (VdT). Тому,
що створені вони з використанням не місцевих (французьких) сортів винограду, що,
втім, не завадило їм стати справді великими і знаменитими в усьому світі. Діючи
всупереч законодавству, але дотримуючись власного смаку та особливого чуття, в
середині 60-х минулого століття винороб-новатор додав у вино зі свого кращого
виноградника Тіньянелло близько 20% французьких сортів (15% Каберне Совіньйон і
5% Каберне Фран) і тим самим справив справжню революцію на ринку вина. Вино з однойменного
винограднику неодноразово отримувало 95 балів за версією журналу Wine Spectator
та найвищі оцінки Асоціації Сомельє Італії. Термін «Supertoscana» виник серед
винних авторитетів, щоб відновити справедливість, адже це було найкраще вино,
але з нижчим статусом. Маркіз П'єро Антінорі не просто зробив новий стиль вин, він
зробив щось більше - змусив увесь світ поважати італійські вина, а італійців
повірити у власні сили та можливості. Створивши прецедент, він зародив нову
культуру італійського виноробства, яка до 70-х років була відсутня. І він на
цьому не зупинився – вслід за Tignanello з'явилися інші супертосканські
шедеври: Solaia (98 балів за версією журналу Wine Spectator і двічі поспіль 97
балів!) і Guado al Tasso, потім з'явилося найкраще вино Умбрії - Cervaro dela
Sala, а наприкінці 90- х з'явилася нова зірка в Пулії-Tormaresca. До речі, про
використання французьких сортів винограду. Враховуючи багатовіковий
конкурентний дух, що витає між двома грандами світового виноробства – Італією
та Францією, можна собі уявити, наскільки сміливим та крамольним кроком стало
використання французького сорту винограду в італійському вині.
Але маркіз П'єрро
Антінорі не помилився, по суті забезпечивши новий виток слави італійським
винам. Адже чого гріха таїти, до середини 20-го століття, справжні знавці вин
все частіше стали називати нудним традиційне італійське К'янті. К'янті - це
досить просте вино і зараз, за винятком обраних Chianti
Classico Riserva (К'янті Класіко Різерва). А до 70-х років воно було
взагалі примітивним, і закон зобов'язував додавати до червоних сортів білі
Треббіано та Мальвазію, від яких рівень не міг стати вищим. Тільки наприкінці
90-х заборонили використання білих сортів та дійшли до сучасної формули – не
менше 80% рідного Санджіовезе та 20% на вибір винороба.
Сьогодні винні критики
продовжують сперечатися щодо визначення вин будинку Антінорі, але одностайно
визнають їхню вишуканість і високу якість. Тоскану називають другим Бордо, а
супертосканські п'ють у всьому світі.
«Антинорі, безперечно,
найбільше ім'я в італійському виноробстві. Під час дегустації червоних вин
Антинорі відбувається головне – прищеплюється розуміння якості вин», – сказав
всесвітньо відомий винний критик Роберт Паркер.
Ви також можете
долучитися до дегустації – у найближчому спеціалізованому виномаркеті вам
підберуть гідне вино для такого знайомства.
Вина будинку Антінорі, які ми
рекомендуємо (крім згаданих вище):
Antinori IL Bruciato
Червоне сухе
супертосканське з регіону Болгері (60% каберне совіньйон, 30% мерло, 10% сіра.).
Насичене, рубінового кольору, з фруктовим ароматом, легкими нотками ванілі та
червоних ягід. Витримується 8 місяців у бочках, а потім ще 16 місяців у
пляшках.
Antinori Chianti Classico Peppoli
Червоне сухе (90% санджіовезе,
10% канайоло та колоріно). Темно-вишневе, з ароматом вишні, сливи, гвоздики та
ванілі.
Marchese Antinori Chianti Classico
Riserva
У цьому вині 90%
Санджовезе, 10% Каберне (червоне сухе). А особливість у тому, що воно має
«подихати» хоча б годину після відкорковування пляшки – так радять знавці.
Давши йому час, ви відчуєте збалансований, з теплими нотками ванілі та шоколаду
аромат.
Вино Antinori Brunello Di Montalcino
Червоне сухе вино,
елегантне класичне з тривалим смаком (комплексний аромат ожини, сливи, спецій).
Вино Antinori Vermentino Bolgheri
Біле сухе вино (сорт
винограду - 100% верментіно) світло-золотистого кольору з яскравим ароматом
свіжих фруктів та багатим фруктовим смаком. За журналом Wine Spectator це вино
оцінюється у 87 балів.