Ватажкове

Сьогодні: субота, 20 квітня 2024 року

Гаваї у великій небезпеці

Гаваї - найбільший острів Гавайського архіпелагу у великій небезпеці! Біологи б'ють тривогу, тому що острів зазнав атаки ... будинкових пахучих мурах. Ці мурашки-загарбники представляють серйозну небезпеку для видів-аборигенів. І як повідомляє Discovery News, винищити їх неймовірно складно.

МурахаТочно пояснити, як комахи-загарбники потрапили на Гаваї, вчені поки не можуть. Припускають, що їх могли завезти на кораблі. Зате відомо, чому мурашок називають пахучими: якщо роздавити, такий мураха виділяє запах свіжого кокоса.

Пахучі мурахи виявляють себе на острові типовими міськими жителями. Справа в тому, що вони не живуть маленькими колоніями, як це зазвичай буває в дикій природі. Ці комахи створюють мегаколонії, які характерні для міських «джунглів». Наприклад, на острові Мауї, що так само належить Гавайському архіпелагу, біологами була виявлена справжня суперколонія войовничо налаштованих комах. Вона складалася з понад 300 гнізд і займала простір площею в більш ніж 45 акрів (більше 18 га). От і судіть тепер, який у мурашок апетит на гавайську нерухомість! 

Вчені висловлюють великі побоювання з приводу того, що поселення мурах можуть збільшитися. І причиною цьому може послужити сприятливий клімат Гаваїв. Так, якщо на материку пахучі мурахи взимку впадають в сплячку, то на чудо-острові в цьому немає необхідності. На ньому весь рік стоїть прекрасна погода і комахи здатні вести активну діяльність, розмножуватися і заселяти все нові території. А що стосується розмноження, то вчені вже нарахували на острові тільки в одній з колоній до 25 000 цариць і 5 мільйонів мурашок-робітників.

Будинкові пахучі мурашки - це не єдиний вид мурах, який вторгся з ціллю захоплення і благополучно живе в цій прекрасній кліматичній зоні. Великоголові і аргентинські мурахи так само ведуть себе, як агресивні загарбники. Так що, вибираючи райський куточок для проведення відпустки, не забудьте про цю цікаву гавайську особливість.

 Від мурашиної «окупації» страждають не тільки Гаваї. Жителям півдня США неабияк докучає Wasmannia auropunctata - малий вогняний мураха. Він так само є загарбником і поширився по всьому світу.

Але не всі такі терплячі, як жителі Гаваїв. У Великобританії з видами-загарбниками поводяться дуже суворо. Наприклад, довгохвості папуги-ченці, які загрожують місцевій фауні і флорі, будуть вилучені з дикої природи Британії. Звичайно, спочатку їм дадуть шанс виправитися: спробують переселити їх в спеціальні пташники. Але якщо вони не змінять своєї поведінки, то їх гнізда просто перенесуть. А в крайніх випадках буде дозволено відстрілювати пернатих загарбників.


 

Навігація

Реклама на сайті:



Випадкове фото

Реклама на сайті:

 © 2010 - 2024 I с. Ватажкове, Полтавська область