Ватажкове

Сьогодні: п'ятниця, 29 березня 2024 року

Пральні машини забруднюють Світовий океан

Пральні машини забруднюють Світовий океан
Екологи з'ясували, що волокна синтетичного одягу, що потрапляють у каналізацію, мають надалі згубний вплив на морську флору і фауну.

Коли мова йде про забруднення навколишнього середовища пластиком, маються на увазі перш за все побутові відходи - скажімо, пакети або одноразовий посуд. Скупчення такого сміття являє очевидну загрозу, особливо якщо це стосується дрейфуючих плям в океані розміром з острів.

Але є й куди менш помітна небезпека. Група дослідників з Європи, Північної Америки та Австралії звернула увагу на те, що більшість текстильних синтетичних волокон теж по своїй суті є пластмасами. При машинному пранні від одягу відокремлюються мікроскопічні (величиною менше 1 мм) частинки, які потім потрапляють у каналізацію, а звідти - у водойми. За один цикл предмет гардероба втрачає більше 1900 шматочків пластикового мікросміття.

З ретельністю криміналістів учені досліджували 18 прибережних регіонів у різних куточках земної кулі і встановили, що мікропластик негативно впливає на навколишнє середовище. Він поглинається рибами та іншими морськими істотами і може шкодити їхньому здоров'ю, а також здоров'ю людини, на столі у якої виявляться подібні морепродукти. Вчені вважають, що виробники одягу та пральних машин повинні враховувати екологічний фактор і постаратися мінімізувати збиток.

 

Навігація

Реклама на сайті:



Випадкове фото

Реклама на сайті:

 © 2010 - 2024 I с. Ватажкове, Полтавська область