Ватажкове

Сьогодні: четвер, 25 квітня 2024 року

Швейцарці розпочали розробку космічного прибиральника

Нині навколо Землі літає 16000 об'єктів розміром більше 10 сантиметрів і сотні мільйонів більш дрібних шматочків сміття. Якщо про очищення навколоземних орбіт не потурбуватися зараз, в майбутньому може наступити ланцюгова реакція розмноження осколків. Новий прибиральник покликаний хоча б частково вирішити цю проблему.


 Новий супутник повинен перехоплювати мертві апарати або великі уламки сміття і зводити їх з навколоземної орбіти, направляючи в океан, повідомляє membrana.ru

Вчені з політехнічної школи Лозанни (EPFL) запустили проект CleanSpace One зі створення супутника-прибиральника. Апарат буде розміром 30 х 10 х 10 сантиметрів.

Після виведення на орбіту CleanSpace One за допомогою іонних двигунів почне змінювати її параметри так, щоб акуратно зійтися з ціллю, що летить трохи вище або нижче.

Зблизившись до мінімальної відстані, сміттяр повинен захопити бездіяльний супутник або фрагмент зруйнованого апарату за допомогою маніпулятора. Будова цього універсального захоплення буде наслідувати якийсь природний аналог - частини рослини або тварини, повідомляють швейцарці.

Момент захоплення, мабуть, найвідповідальніший у всій операції. Адже супутник-ціль не тільки не здатний сам маневрувати для стикування, а й деякі такі апарати, на додачу, хаотично обертаються.

Останній етап місії прибиральника CleanSpace One - гальмування за допомогою своїх движків і сходження з орбіти. За задумом авторів концепції, обидва зчеплених супутника згорають в атмосфері, а їх уламки падають в океан.

Проектування, будівництво і перший старт апарату CleanSpace One обійдуться в 10 мільйонів швейцарських франків ($ 10,8 млн). В залежності від надходження коштів та підключення до проекту промислових партнерів запуск може відбутися в 2015-2016 роках.

В якості пробної цілі розробники мають намір використовувати один з двох пікосупутників. Кандидатура номер один - Swisscube. Це перший супутник швейцарського виробництва, створений саме в EPFL і запущений в космос в 2009 році. Другий претендент на примусове видалення з орбіти - знову ж таки швейцарський TIsat, запущений в 2010-му.

Фахівці EPFL пояснюють, що CleanSpace One - це проект зі створення цілої лінійки орбітальних прибиральників, розміри і деталі будови яких будуть пристосовані для захоплення і зведення з орбіти різноманітних старих апаратів.

І хоча запуск нового апарату заради видалення одного старого здається чималою ціною спокою, втрати галузі можуть бути куди вище, якщо зіткнення мовчазних супутників почнуть генерувати все більше і більше небезпечних уламків.

За оцінкою страхової компанії Swiss Re, для супутника на сонячно-синхронній орбіті висотою 600-1000 км при площі перерізу апарату в 10 м2 щорічно існує не така вже й мала ймовірність 1 до 10 000 на зіткнення з шаленим уламком більше 1 сантиметра. Між тим сума страховок всіх працюючих нині супутників оцінюється в $ 20 мільярдів.


 

Навігація

Реклама на сайті:



Випадкове фото

Реклама на сайті:

 © 2010 - 2024 I с. Ватажкове, Полтавська область